Direct naar de inhoud
Word lid

Actieve hoop

In onze zorgen over het klimaat is het belangrijk om hoopvol te blijven. Maar hoe doe je dat? Op deze verdiepingsdag helpen we je op weg.

Hoe blijf je hoopvol optimistisch? Op deze dag staan jouw klimaatzorgen centraal. Je onderzoekt wat er voor jou toe doet en waar jij hoop uit haalt. Vanuit dat inzicht leer je hoe je hoop kunt omzetten in jouw bijdrage aan een duurzame wereld.

Hoe ziet de dag eruit?

Actieve Hoop is gebaseerd op het eigenzinnige gedachtegoed van de 91-jarige klimaatactivist en boeddhist Joanna Macy. Sinds de jaren zeventig weet ze mensen wereldwijd te inspireren. Zij gelooft in een grote ommekeer die begint bij verandering van jezelf. Daar is een nieuwe kijk op het leven voor nodig. Een leven van verwevenheid, afhankelijkheid en zorg voor alle wezens. Van ego naar eco.

Op deze dag zet je de eerste stap en ga je aan de hand van oefeningen en rituelen op zoek naar de koppige optimist in jezelf. Je onderzoekt wat er voor jou toe doet en waar jij hoop uit haalt. Vanuit dat inzicht leer je hoe je hoop kunt omzetten in jouw bijdrage aan een duurzame wereld. Actieve hoop noemen we dat.

A list of posts

  • Wie is Joanna Macy?

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Deze verdiepingsdag is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat, graag wil veranderen, maar nog niet zo goed weet hoe.

“Het leverde mij veel inzichten op waarvan één in het bijzonder: om te kunnen veranderen, moest ik eerst de situatie onder ogen durven te komen. Juist dat blijkt erg moeilijk.”
– Reactie van een deelnemer

Prijzen

€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen
€ 10 jongereneditie voor deelnemers tot en met 30 jaar georganiseerd door het Humanistisch Verbond en Milieudefensie Jong

Meedoen?

Deze verdiepingsdag wordt aangeboden in plaatsen door heel Nederland. Onder andere in Utrecht (jongereneditie), Zwolle (jongereneditie), Groningen (speciale editie: 18 t/m 42 jaar). Meer plaatsen en edities volgen.

Interesse in deze cursus, maar geen locatie in de buurt?

Meld je dan aan als geïnteresseerd en wordt gelijk op de hoogte gesteld wanneer we nieuwe cursusmomenten aanbieden.

Benieuwd naar het gehele cursusaanbod?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Veelgestelde vragen

Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering

Verdiepingsdag Actieve Hoop maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

Deel deze pagina

Onze acties en activiteiten voor een duurzame toekomst

  • Hulp aan klimaatactivisten met een klimaat burn-out

  • Op je oude dag klimaatactivist

  • Wie is Joanna Macy?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.