Een danser is een choreografie in zichzelf, volgens choreograaf Hans van Manen. En hoeft dus nauwelijks meer te doen dan met zichzelf in evenwicht zijn. Precies zo werkt het in de beeldende kunst van Cathalijn Wouters. Haar ideale kunst ontstaat gelijk met de intuïtie.

Het is dus als een proces dat gebeurt, haar overkomt, zonder nadenken, een ‘flow’, waarbij gevoelens organisch, bijna automatisch worden omgezet in lijnen, vlakken en composities.

Vrijer

Het medium, waarmee Wouters zich voor dit doel bedient, noemt zij tekenen. Tekenen geeft de minste belemmeringen, zit de productie het minste in de weg. Schilderen gaat voor haar gevoel moeizamer, dat is meer een worsteling van laag over laag. Bij schilderen ben je meer bedacht bezig. Tekenen met penseel, Oost-Indische inkt, houtskool op papier, hout of doek kan spontaner, maakt vrijer en geeft meer de gelegenheid dat ene moment direct vast te leggen.

Wouters heeft veel balletten getekend, onder andere van Hans van Manen, maar zij werkt ook veel naar model, waarbij het altijd om de menselijke figuur gaat in een ontdekkingstocht naar het innerlijke zijn. Op die route verliest de mens de contouren, abstraheert de mensfiguur geleidelijk. Het uiterlijk wijkt en sluit zich meer en meer van de buitenwereld af, op zoek naar de gebieden in zichzelf.

Daarom raadt Wouters iedereen aan `Brieven aan een jonge dichter´ van Rainer Maria Rilke te lezen. Daarin zegt hij onder andere dat de scheppende mens alles moet vinden in zichzelf en in de natuur, waarbij hij zich heeft aangesloten. De creatieve mens moet de eenzaamheid koesteren.

Filosofisch

Met het toepassen van een wastechniek op de meest grote formaten is het werk van Wouters een filosofische uitdaging. Het zuiver intuïtieve ontstaansproces van de kunstwerken pakt ook de toeschouwer op een intuïtief niveau. Deze wordt bij de zoektocht in het werk daarin meegezogen. De fascinatie voor het werk doet een dermate appèl op de nieuwsgierigheid van de kijker, dat deze de kunstenaar blindelings durft te volgen in haar afdalen naar nieuwe gebieden in zichzelf.

Wouters kleinere tekenwerk verzamelt zij in reusachtige boekvormen, die u kunt bekijken op stalen frames, waardoor er een prachtig stoere schoonheid aan gegeven wordt. De op deze wijze verzamelde werken geven nog meer zicht in de ziel van de kunstenaar; de toeschouwer ziet wat haar ten diepste bezighoudt.

Humanist kan deze zoektocht volgen, op zoek naar eigen kernwaarden.

Bezoek de website van Cathalijn Wouters

Christine van Stralen