Een interview met Tessa Louise Pope (32) over haar documentaire Overtijd, waarin drie vrouwen over hun abortus vertellen. “Er zijn bijna geen verhalen van vrouwen die een abortus deden.”
Overtijd van Tessa Louise Pope
Weinig vrouwen* durven te praten over hun abortus. Het onderwerp is vaak omgeven door schuld en schaamte. Voor anderen is vaak onduidelijk hoe het is om voor een abortus te kiezen en hoe dat achteraf voelt. De stemmen ontbreken. Mensen kunnen zich hierdoor alleen voelen. Terwijl er juist ruimte moet zijn om alle ervaringen te delen: bijvoorbeeld die van opluchting, verdriet, vrijheid en boosheid.
Het Humanistisch Verbond wil het taboe doorbreken en dat doen we door er met elkaar over te praten. Voor veel vrouwen is abortus geen makkelijke keuze, maar uit onderzoek* blijkt dat het merendeel van de vrouwen na afloop wél achter haar besluit staat.
Tessa Louise Pope maakte de documentaire Overtijd, waarin drie vrouwen vertellen over hun abortus. Wij interviewden haar over deze documentaire, die vanavond 4 juni om 20.55 op NPO3 wordt uitgezonden. Daarnaast is Eva de Goeij, onze programmamanager abortus, vanavond te gast in het programma de Sekszusjes. Zij houden een voor- en nagesprek op hetzelfde kanaal. Vanavond en morgen is ook onze gesprekslijn in de lucht. De Gesprekslijn Abortus Special is voor mensen die een abortus hebben gedaan of overwogen en behoefte hebben hierover te praten.
Waarom heb je deze documentaire gemaakt?
“Toen ik drieëntwintig was, deed ik een abortus. In mijn omgeving had ik een aantal vriendinnen die dit ook hebben meegemaakt. Ik wist van hen dat dit geen makkelijke beslissing was. Maar ik wist alleen hoe het was tot aan de behandeling. Niet over wat er eventueel daarna kan komen. Ik heb onderschat hoeveel indruk het zou maken. Daarna zat ik met een heleboel vragen en had het veel moeilijker met mijn abortus dan ik verwachtte. Ik dacht: hoe hebben die andere vrouwen het beleefd? En waarom praten we daar zo weinig over? Waarom wist ik dit niet van mijn vriendinnen?”
Met wat voor vragen zaten jij en andere vrouwen dan?
“Ik kon me herkennen in de verhalen van de vrouwen die ik sprak voor deze documentaire. In de opluchting, maar ook in de zwaarte: de twijfels en het verdriet. Ook speelt bij sommigen de vraag: is verdriet dan spijt? Of hoort verdriet erbij om het te verwerken? Als ik de keuze heb gemaakt om het niet te houden, is mijn verdriet dan gerechtvaardigd?”
Gesprekslijn Abortus Special
De gesprekslijn is bereikbaar op 020-5219011. Op 4 juni vanaf 21.00 tot 23.00 uur en op 5 juni van 09.00 tot 17.00 uur. Je praat (anoniem) met een humanistisch geestelijke verzorger, een professionele gesprekspartner die steun biedt bij levensvragen.
“ Waarom praten we er zo weinig over? ”
Welk doel wil je bereiken met deze documentaire?
“Ik wil bespreekbaar maken dat je met jezelf kan worstelen na een abortus. Dat het oké is dat je verdrietig bent en het erbij kan horen. En ik wil anderen aanmoedigen om ervaringen met elkaar te delen. Iedereen weet dat een abortus moeilijk kan zijn: maar wat dan? Waar pieker je over? Waar lig je ’s nachts wakker van? Dat verhaal is te weinig verteld. Er zijn bijna geen verhalen van vrouwen die een abortus deden. Op fora staan wel anonieme verhalen. We hebben veel vrouwen daar ook benaderd, maar die durfden niet op camera erover te vertellen. Dat laat zien wat voor taboe erop ligt.”
Zijn de drie vrouwen uit de documentaire exemplarisch?
“Deze documentaire is geen vertegenwoordiging van hoe abortus is voor vrouwen in Nederland. Dit is het verhaal van drie vrouwen die drie ervaringen hebben. Ze hebben alle drie verdriet om hun abortus gehad. Essentieel is dat we alle ervaringen horen. Het maakt niet uit of je je opgelucht, boos, of verdrietig voelt of spijt hebt. Maar we moeten er over kunnen praten. Ik heb deze drie vrouwen uitgekozen, omdat ik aan het licht wil brengen dat je met een abortus kan worstelen. Daar ligt volgens mij het meeste taboe op, meer dan wanneer je nuchter of opgelucht naar je abortus kijkt. Maar ik vond het wel essentieel uit te lichten dat deze vrouwen ondanks dat ze verdriet hebben, geen spijt hebben. Je kan verdrietig zijn zonder spijt te hebben.”
Wat vind je van de Gesprekslijn Abortus Special, die mensen vanavond en morgen kunnen bellen?
“30.000 vrouwen per jaar kiezen voor een abortus. Dat zijn 30.000 ervaringen. Dit zijn er drie. Laten we iedereen een platform geven om erover te praten. Iedereen moet kunnen delen wat ze hebben meegemaakt. Dus ik vind het heel goed dat er een gesprekslijn is. “
Waarom maken wij ons druk over het abortusklimaat in Nederland?
In Nederland is toch alles rond abortus goed geregeld? Wat betreft wetgeving zeker, maar ook hier proberen conservatieve krachten de abortuspraktijk in een negatief daglicht te plaatsen. Zij zijn volledig gericht op het terugdraaien van verworven vrijheden en rechten. Lees in ons abortusdossier wat we doen om de vrije keuze te beschermen.
Overtijd en de Sekszusjes zijn vanavond te zien om 20.55 uur op NPO 3.
*Iedereen met een baarmoeder
*APA, 2008; Rocca et al., 2015; Van Ditzhuijzen et al., 2016.
Tags: #Abortus #keuzevrijheid #Vrouwenrechten #Zelfbeschikking
Lees meer over deze campagne
“Je kan verdrietig zijn zonder spijt te hebben”