Intimidatie bij abortusklinieken blijft onverminderd hoog en neemt op sommige locaties zelfs toe. Dat blijkt uit een rondvraag van het Humanistisch Verbond en de Bovengrondse. Daarom luiden we de noodklok.
Een jaar geleden startte het Humanistisch Verbond de campagne ‘Vrij om over je eigen buik te beslissen’ om aandacht te vragen voor de toenemende intimidatie van abortuskliniek-bezoekers door anti-abortusdemonstranten. De meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich uit vóór bufferzones om demonstranten op afstand te houden, zodat bezoekers ongehinderd naar binnen kunnen. Debatten zijn erover gevoerd, moties ingediend, en ook minister de Jonge sprak zijn steun uit voor ons voorstel om bufferzones in te stellen.
Helaas is het bij praten gebleven. We zijn een jaar verder en niets is veranderd. We spraken met elf van de veertien klinieken over de status van intimidatie van abortusklinieken, waaronder het Vrelinghuis in Utrecht. Ondanks gesprekken met gemeenten en politie is de intimidatie daar niet afgenomen. “In Utrecht is het probleem niet effectief aangepakt. Nog altijd worden bezoekers opgewacht, toegang tot de kliniek bemoeilijkt, aangesproken of nageroepen, bestookt met “woorden Gods”, of ze krijgen folders of plastic embryo’s in de handen gedrukt”, vertelt manager A. B-L. Querido van het Vrelinghuis.
Ook bij Gynaikon Klinieken Rotterdam worden bezoekers nog altijd belaagd door anti-abortusdemonstranten. Directeur Gerrit Zomerdijk: “Het afgelopen half jaar is het aantal demonstraties gelijk gebleven of licht toegenomen. Er is een hardnekkige groep bijgekomen. Zij staan pal voor de deur en zeggen dat ze niet demonstreren, maar adviseren.” In Enschede is het aantal demonstraties zelfs toegenomen, meldt de Emmakliniek. En in Amsterdam, waar voorheen geen demonstraties waren, was op 14 februari voor het eerst een demonstratie.
De oplossing: bufferzones
Daarom luidt het Humanistisch Verbond de noodklok. Er is genoeg gepraat. Het is tijd dat gemeenten bufferzones instellen en handhaven. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar vrouwen moeten veilig en ongestoord de kliniek kunnen bezoeken. Bufferzones zijn een oplossing. Anti-abortusdemonstranten worden daarmee op afstand gehouden zodat vrouwen ongehinderd naar binnen kunnen. Onder meer in Engeland, Australië en Canada hebben bufferzones hun kracht al bewezen.
In enkele gemeenten waar wel bufferzones zijn ingesteld wordt niet door de politie gehandhaafd. Daar moet verandering in komen. “In Rotterdam mogen de demonstranten alleen aan de overkant staan”, zegt Zomerdijk van Gynaikon Klinieken Rotterdam. “Maar daar houden ze zich niet aan. Ze staan pal voor de deur en de politie doet er niets aan.”
Met de petitie Stop intimidatie bij abortusklinieken zet het Humanistisch Verbond druk om bufferzones in te stellen. Want bufferzones zijn wel degelijk een oplossing zolang er handhaving is en per locatie regels worden opgesteld. De petitie is nu 22.000 keer ondertekend. Ook roepen we minister de Jonge op in actie te komen zodat gemeenten daadwerkelijk bufferzones instellen. Teken de petitie op humanistischverbond.nl/stopintimidatie
Zolang er nog geen bufferzones zijn, kunnen kliniekbezoekers op neutrale steun rekenen van geselecteerde en speciaal getrainde abortusbuddy’s. Een abortusbuddy kan aangevraagd worden via samennaardekliniek.nl, een initiatief van De Bovengrondse, NGvA en het Humanistisch Verbond.
GROEIEND TABOE OP ABORTUS
Het Humanistisch Verbond voert sinds 2017 succesvol actie om abortus te bevrijden van schuld en schaamte. Dat is hoognodig nu de anti-abortuslobby groeit. We zorgen voor een tegengeluid. We riepen als eerste op om intimidatie bij abortusklinieken te stoppen, zijn het buddyproject gestart, stimuleren het publieke debat, en bieden een platform aan vrouwen met een abortuservaring. Meer weten? Ga dan naar ons dossier over abortus
Tags:#Abortus#intimidatie
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.