Vrij om te kiezen

Als je onbedoeld zwanger bent, moet je in alle vrijheid een keuze kunnen maken. De overheid moet die vrijheid waarborgen. Helaas is het taboe op abortus groeiende. Lees hier hoe dat werkt.

De hulpverlening aan vrouwen die abortus overwegen is langzaam in handen gekomen van Siriz, een organisatie gelieerd aan de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. Dit kan niet. Vrouwen moeten kunnen rekenen op onafhankelijke hulp. 

Ook worden vrouwen in toenemende mate lastiggevallen en geïntimideerd door anti-abortus demonstranten bij de ingang van abortusklinieken, zoals EenVandaag liet zien. Wij pleiten voor bufferzones rond de klinieken, zodat vrouwen ongehinderd naar binnen kunnen. 

Bufferzones nu!

Stop intimidatie bij abortusklinieken.

Teken de petitie

Onze acties

We voeren samen met betrokken partners een politieke lobby en laten ons geluid op verschillende manieren in de media horen. Ook publiceren we verhalen van vrouwen die te maken hebben gehad met een onbedoelde zwangerschap. Daarnaast is er een gespreksgroep voor vrouwen die in het verleden voor een abortus hebben gekozen, onder begeleiding van twee humanistisch geestelijke verzorgers.

'Ik dacht altijd: een abortus, hoe kan je dat nou doen? Tot dat ik zelf voor die beslissing kwam te staan, de moeilijkste keuze in mijn leven tot nu toe.'

liviahome-1
Livia Rijntalder

Onze successen

  • In het najaar van 2018 werden verschillende Kamervragen, moties en amendementen ingediend. Daarvan is aangenomen dat organisaties altijd open moeten zijn over hun achterliggende missie en deze goed aan vrouwen moeten communiceren. Ook mogen organisaties in gesprekken en in overige communicatie niet éénzijdig communiceren. Staatssecretaris Blokhuis heeft beloofd hier met Siriz en andere hulpverleners indringende gesprekken over te voeren. 
  • Er komt een onafhankelijk centraal informatiepunt waar vrouwen met twijfel over hun zwangerschap terecht kunnen.

  • Samen met EenVandaag maakten we duidelijk dat vrouwen op een nare manier worden lastiggevallen door anti-abortusdemonstranten van organisaties als Schreeuw om Leven en Stirezo. Dankzij onze lobby zijn er in verschillende steden kritische vragen gesteld in de raad, en hebben de gemeenten Utrecht, Arnhem en Rotterdam beloofd het onderwerp goed te gaan uitzoeken en met de klinieken in gesprek te gaan over een oplossing.  

Met jouw steun meer vrijheid

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die opkomt voor individuele vrijheid en menselijke waardigheid. We houden de politiek scherp wanneer vrijheden onder druk komen te staan. Alle steun is welkom. Nieuwe leden ontvangen als cadeau het boek Rode Klok van Leni Zumas, de The Handmaid’s Tale van nu.

Doe hier een donatie of word lid