Direct naar de inhoud
Word lid

Abortus

Er zijn maar weinig vrouwen die spijt hebben van hun abortus, wel is het normaal dat een abortus vragen oproept: wat gebeurde er eigenlijk in mijn lijf? Hoe ga ik om met oordelen van anderen? Hoe nu verder?  Erover praten helpt om de keuze echt te omarmen.

Miryanna van Reeden: vrij om over je eigen buik te beslissen.

Gespreksgroep over abortus

Het Humanistisch Verbond organiseert gespreksgroepen na abortus. Welke levensvragen een abortus zoals kan oproepen, lees je hier. Je kunt samen met humanistisch geestelijk verzorgers stilstaan bij je abortus. Iedere ervaring krijgt de ruimte. We laten oordelen van anderen voor wat ze zijn en geven een stem aan onze eigen beleving. Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: je bent van harte welkom. Meer weten? Klik hier.

Door over abortus te praten, gaat de fluistertoon eraf.

Abortus is geen misdaad 

Praten over abortus doen we vaak op fluistertoon. Die fluistertoon komt ergens vandaan. In Nederland is abortus nog altijd een taboe, een misdaad zelfs. Samen met BNNVARA hebben we een burgerinitiatief gelanceerd om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. We haalden bijna 100.000 handtekeningen op. Op 24 mei 2023 schreven we geschiedenis: de Tweede Kamer besprak ons initiatief onder de ogen van een volle publieke tribune. En op 30 mei werd er over de ingediende moties gestemd. De conclusie: vooralsnog is er nog geen Kamermeerderheid, maar er komt wel een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het schrappen van abortus uit het strafrecht. Hiermee is het gesprek over dit onderwerp in de maatschappij én politiek weer gestart. Wij gaan vol goede moed verder.

Abortus is geen misdaad

Abortus is geen misdaad

Haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht!

Wat we nog meer doen

Het Humanistisch Verbond zet zich in om je vrije keuze omtrent abortus te beschermen. Zo hebben we Ava opgericht, de allereerste belangenorganisatie rondom abortus en anticonceptie. Met openoverabortus.nl stimuleren we mensen te luisteren naar andermans abortuservaring zonder oordeel. Samen met De Bovengrondse is samennaardekliniek.nlopgezet: abortusbuddy’s vergezellen mensen die niet alleen naar de kliniek willen gaan. 9 van de 14 abortusklinieken hebben dankzij onze inzet een bufferzone om bezoekers te beschermen tegen intimiderende anti-abortusdemonstranten.

Vrijheid en zelfbeschikking

Het Humanistisch verbond staat voor vrijheid en zelfbeschikking. Want alleen in vrijheid kun je zijn wie je wilt zijn. Je beslist zelf wie je liefhebt, wat je gelooft en hoe je je leven inricht. Wanneer die vrijheden in het geding zijn, laten wij van ons horen.

 

Dit kun jij doen

Het Humanistisch Verbond zet maatschappelijke thema’s op de (politieke) agenda, wil mensen inspireren en komt in actie wanneer dat nodig is.

Kom op voor een vrije samenleving

Want alleen in vrijheid kunnen we samen leven.

Deel deze pagina

Lees meer over onze inzet voor de vrije keuze

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.