Groeiend taboe op abortus

Als je onbedoeld zwanger bent, moet je in alle vrijheid een keuze kunnen maken. De overheid moet die vrijheid waarborgen. Helaas is het taboe op abortus groeiende. 

De hulpverlening aan vrouwen die abortus overwegen is langzaam in handen gekomen van Siriz, een organisatie gelieerd aan de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Dit kan niet. Vrouwen moeten kunnen rekenen op onafhankelijke hulp. 

Ook worden vrouwen in toenemende mate lastiggevallen en geïntimideerd door anti-abortusdemonstranten bij de ingang van abortusklinieken.

De toenemende agressie bij de klinieken staat niet op zichzelf. Wereldwijd winnen conservatieve bewegingen steeds meer terrein. Zij zijn volledig gericht op terugdraaien van verworven vrijheden en rechten zoals abortus. Een tegengeluid is dringend nodig. We mogen dit niet overlaten aan de vrouw die voor deze keuze staat. 

Bufferzones nu!

Stop intimidatie bij abortusklinieken.

Wat we doen

We staan pal voor goede onafhankelijke keuzehulp. Die is nu niet te garanderen. Daarom voeren we samen met betrokken partners een politieke lobby.

We moeten het gesprek over abortus breed voeren. Op scholen, aan de keukentafel met vrienden en familie. Wij dragen bij aan een meer open klimaat.

We stimuleren het publieke debat over abortus. We zijn zichtbaar in media met onze acties en onze boodschap. Onder meer in EenVandaag, OneWorld, M, NRC, Algemeen Dagblad, Radio 1 en Trouw.

Een gespreksgroep is gestart voor vrouwen die in het verleden voor een abortus hebben gekozen en behoefte ervaren daarover te praten. Meer groepen volgen. 

Ook publiceren we achtergrondverhalen en persoonlijke ervaringen van vrouwen die te maken hebben gehad met een onbedoelde zwangerschap. 

We zijn een petitie gestart om intimidatie bij abortusklinieken tegen te gaan. Nog niet getekend? Dat kan op humanistischverbond.nl/stopintimidatie

Bron: www.youtube.com

Onze successen

  • Dankzij lobby zijn in het najaar van 2018 verschillende Kamervragen, moties en amendementen ingediend over de overheidssubsidie aan Siriz, de keuzehulporganisatie gelieerd aan VBOK. Onze brieven aan politici, artikelen en onderzoek naar de sturende keuzehulp door Siriz hebben hier bij geholpen. Aangenomen door de Kamer is dat organisaties altijd open moeten zijn over hun achterliggende missie en deze goed aan vrouwen moeten communiceren. Ook mogen organisaties in gesprekken en in overige communicatie niet éénzijdig communiceren. Staatssecretaris Blokhuis heeft beloofd hier met Siriz en andere hulpverleners indringende gesprekken over te voeren. 
  • Er komt een onafhankelijk centraal informatiepunt waar vrouwen met twijfel over hun zwangerschap terecht kunnen.

  • We hebben de toenemende intimidatie bij abortusklinieken aangekaart bij de politiek, verantwoordelijke gemeenten en in de media zoals in de uitzending van EenVandaag.

  • Ons voorstel voor bufferzones bij klinieken om intimidatie tegen te gaan vindt weerklank. Minister De Jonge heeft zijn steun voor het plan uitgesproken.
  • In Roermond en Heemstede zijn inmiddels bufferzones ingesteld. Dat geldt nog niet voor de andere 12 van de in totaal 14 klinieken die Nederland telt en waar de situatie zorgwekkend is. Teken daarom de petitie en zet samen met ons druk op de verantwoordelijke gemeenten.

Word nu lid

En ontvang het boek Rode Klok van Leni Zumas