MTV’s realityserie Teen Mom is mijn lievelings. De reallife-soap is voortgekomen uit een eerder format, 16 and Pregnant, waarin aanstaande tienermoeders werden gefilmd. Die serie bleek een enorm succes en kreeg een spin-off. Een aantal meisjes wordt daarom gevolgd in Teen Mom(later Teen Mom: Original Girls) en Teen Mom II.

Conflict

Reality-tv gedijt op conflict, en in het leven van tienermoeders is er heel veel conflict. Het gaat zelden goed met de baby daddy, die soms niks te maken wil hebben met het kind en soms volledige voogdij opeist.

Ruzies met ouders en partners worden uitgevochten terwijl op de achtergrond problemen met verslaving, armoede en zelfbeeld spelen. Het is fantastische tv en de series zijn beide al zeven seizoenen ongekend populair.

Verwoesting

MTV had stichtelijke intenties. Het tonen van de verwoesting van de jeugdperiode – want dat is waar de gevolgen van tienerzwangerschapop neerkomen – moest safe sex bevorderen. In het puriteinse Amerika, waar onthouding nog steeds onderwezen wordt als voornaamste vorm van anticonceptie, is dat nogal wat. Bij Teen Mom hoort een voorlichtingssite en aan het einde van ieder seizoen is er een Check Up With Dr. Drew, waar de bekende televisiepsycholoog Drew Pinsky de deelnemers vraagt te reflecteren op hun recente strubbels en steeds weer hamert op het belang van (goed gebruik van) voorbehoedsmiddelen.

2rr2bxIP_400x400

Linda Duits

Linda Duits is een ‘weggelopen wetenschapper’, gespecialiseerd in populaire cultuur, in het bijzonder op het gebied van gender en …
Profiel-pagina