Direct naar de inhoud
Word lid

Abortus is geen misdaad – We zetten de volgende stap!

Humanistisch Verbond en BNNVARA slaan de handen ineen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. Want abortus is geen misdaad. Toch?

Abortus is geen misdaad BNNVARA

In Nederland staat het nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296), ook al is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het moment is nu om dit voorgoed te veranderen! Onze petitie werd meer dan 40.000x ondertekend. Dank voor je steun! Nu zetten we de volgende stap: samen met BNNVARA starten we een burgerinitiatief om artikel 296 te schrappen. Zo maken we ons geluid nog sterker: als we weer de 40.000 halen, móet het voorstel worden besproken in de Tweede Kamer.

Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een menswaardige samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld en vrij is het leven naar eigen wens vorm te geven. Vanuit die gedachte beschermen en versterken we de vrije keuze voor abortus:

Waarom willen we abortus uit het Wetboek van Strafrecht?

Over de hele wereld probeert een groeiende ultraconservatieve beweging abortus onmogelijk te maken. In de VS wordt in steeds meer staten de mogelijkheid tot abortus teruggedraaid. In El Salvador kreeg een vrouw 30 jaar gevangenisstraf omdat haar miskraam als abortus wordt beschouwd. In Europa is in Polen en Hongarije abortus weer strafbaar.

Abortus strafbaar maken zorgt niet voor minder abortus. Het zorgt alleen maar voor onveilige abortussen. Helaas krijgt de anti-abortuslobby ook hier steeds meer terrein en onderhoudt nauwe banden met Amerika. Intimidatie bij abortusklinieken, abortus in het Wetboek van Strafrecht, subsidie die aan anti-abortusorganisatie wordt verstrekt: ook in Nederland is de situatie kwetsbaar.

Laten we vooropstellen: de zorg in de klinieken is goed. Maar omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is die zorg geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel. Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als bijvoorbeeld een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Want abortus is géén misdaad.

Daarom roepen wij de Tweede Kamer op: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht, schrap artikel 296!

Waarom nu een burgeriniatief?

Het burgerinitiatief is het recht van burgers om onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen. Als we de 40.000 handtekeningen halen, moet de Tweede Kamer er over vergaderen. Aan de ondertekening van een burgerinitiatief zitten meer regels dan bij een petitie. Zo is je geboortedatum en adres nodig, omdat alle ondertekenaars 18+ moeten zijn en de Nederlandse nationaliteit moeten bezitten. Een petitie vraagt ook aandacht voor een probleem, maar heeft geen juridische status.

Het Humanistisch Verbond

Vrij denken, samen leven. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een menswaardige samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld en vrij is het leven naar eigen wens vorm te geven. Vanuit die gedachte beschermen en versterken we een open klimaat en de vrije keuze voor abortus. Met lobby, acties en jouw steun. Want ons werk is alleen mogelijk dankzij onze leden en donateurs. Sluit je hier aan!

Help mee!

Stuur dit burgerinitiatief door naar vrienden & familie

Lees meer over onze inzet voor de vrije keuze

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.