Direct naar de inhoud
Word lid
Vrouw in graanveld

Socrateslezing ‘De Nieuwe Zijderoute’

Type content: Nieuws Categorieën: Ecohumanisme Klimaat & natuur Nieuws Gepubliceerd op:
Attachment #10001

Duurzaam eten zonder dogma’s

De groeiende wereldbevolking heeft meer eten nodig. Maar kunnen we dat verantwoord produceren? Louise Fresco onderzoekt het dilemma in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond op 17 november in Amsterdam, op zoek naar duurzaam eten zonder dogma’s. Pessimisme is niet nodig, beseffen wat je eet wel.

Heldere ‘duurzaam eten-richtlijnen’ bestaan helaas niet, stelt Fresco. Verantwoord eten vraagt dat we nieuwsgierig zijn naar hoe ons eten gemaakt wordt en het waarderen. “Eten is weten en geweten.” Weten wat je eet en er verantwoordelijkheid voor dragen is ingewikkeld, maar “wie de voedselproductie volgt van grond tot mond kijkt nooit meer hetzelfde naar eten.”

Pessimisme over de groeiende bevolking en milieubelasting kunnen wij ons niet veroorloven, vindt de hoogleraar. Het idee dat alles wat de mens doet slecht is voor de natuur werkt verlammend; vertrouwen op wat we wel kunnen is productiever. Louise Fresco gaat uit van menselijke vooruitgang en roept ons op onbevooroordeeld naar voedsel te kijken. Zonder dogma’s kunnen we hightechproductieprocessen en traditionele inzichten, menselijk vernuft en respect voor de natuur, wetenschappelijke kennis en idealen combineren. We moeten onszelf niet als tegenstander maar als onderdeel van de natuur zien.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, kijkt uit naar de lezing: “Louise Fresco’s kracht is dat ze met haar scherpte ideologische sluiers ophaalt. Ze gaat niet mee in een nostalgisch verlangen naar een oorspronkelijke natuur, noch in het soms ongelimiteerde geloof in nieuwe technologieën. Ik vind het prikkelend dat ze ons vraagt van ons eten te genieten en nieuwsgierig, open en ondogmatisch te denken over de productie ervan.”

Louise Fresco is hoogleraar grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1984 vraagt het Humanistisch Verbond voor de Socrateslezing elk jaar een originele denker om commentaar op maatschappelijke vraagstukken vanuit humanistisch perspectief. Denkers die Fresco voorgingen zijn onder meer: Hans Achterhuis, Vincent Icke, Bas Heijne, Fernando Savater, Fouad Laroui & Paul Scheffer, Beate Roessler & Britta Böhler, en Philipp Blom.

Fresco spreekt de Socrateslezing uit op zondagmiddag 17 november in De Rode Hoed in Amsterdam in een programma van 16.00-19.30u.

Deel dit

Tags:#mens en natuur#voeding

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.