Direct naar de inhoud
Word lid
Lotte Huijing

Je staat niet alleen in je zorgen om het klimaat

Type content: Nieuws Categorieën: Ecohumanisme Gepubliceerd op:

Lotte Huijing is programmamanager Ecohumanisme binnen het Humanistisch Verbond. Ze heeft 12 jaar gewerkt als docent aan de Universiteit voor Humanistiek en wil zich inzetten voor een leefbare aarde.

Uit haar koker komt de Klimaatvrijplaats, bedoeld voor klimaatactivisten die opgebrand raken in hun klimaatstrijd. De bewondering is groot. “Deze mensen ketenen zich vast, gooien letterlijk hun lichaam in de strijd, offeren hun vrijheid op en riskeren daarbij zelfs te worden opgepakt. Ik weet niet of ik dat zou durven. Maar ik sta achter hun doelen, dus het minste wat ik kan doen is me inzetten door iets te doen waar ik goed in ben: mensen helpen om te gaan met hun emoties en hun weerbaarheid te versterken.”

Huijing spreekt mensen die zich jaren hebben ingezet voor het klimaat, maar door alle tegenwerking op hun tandvlees lopen. Ze kent ook mensen die hun werk ineens totaal niet meer relevant vinden: waarom zou ik maandagochtend naar mijn werk gaan als de wereld in brand staat? Wanhoop  angst, boosheid. Ze komt het allemaal tegen. “De mens is niet in staat om een probleem van dit formaat in zijn eentje te bevatten. Daarom is het belangrijk dat het Humanistisch Verbond helpt om vooral dat ‘eenzame’ te doorbreken. We willen inspireren, steunen en mensen bijeen brengen. Je doet het niet in je eentje. We zijn met elkaar.”

We pakken de mentale kant op van het klimaatvraagstuk

“Het Humanistisch Verbond is een vereniging met veel leden. Samen staan we voor een groene toekomst. Maar we zijn geen Greenpeace. Als levensbeschouwelijke vereniging heb je een andere rol. Een rol waarin waarden centraal staan, maar ook veerkracht, vieren en inspiratie. Met de Klimaatvrijplaatsen pakken we de mentale kant op van het klimaatvraagstuk waar de druk het hoogst is. De eerste dag staat gepland op 17 februari. Er zijn 20 deelnemers en twee professionele begeleiders. We komen samen in een kapschuur in Neerijnen, een prachtige plek aan de Uiterwaarden.”

“De mens is niet in staat om een probleem van dit formaat in zijn eentje te bevatten.
Lotte Huijing
Programmamanager Ecohumanisme

Hoop vanuit je luie stoel bestaat niet

Naast de Klimaatvrijplaats organiseert het Humanistisch Verbond door het hele land Verdiepingsdagen, onder de titel Actieve Hoop. Op die dagen kun je met andere mensen sparren over het klimaatvraagstuk. “Hoop vanuit je luie stoel bestaat niet. Vandaar Actieve Hoop. Je moet de hoop activeren: petities tekenen, de buurtbarbecue verrijken met aubergines, bestuurders en beslissers beïnvloeden. Dus niet alleen je voetafdruk verkleinen, maar ook je handafdruk vergroten. Impact heeft twee kanten. Je CO2-uitstoot verkleinen, maar ook proberen aan het stuur van de systemen te trekken.”

Ecohumanisme leeft onder de leden

“Binnen het Humanistich Verbond hebben we niet te klagen trouwens: er is een grote groep actieve leden die zich inzet voor het klimaat. Zij voeden dit programma. Er zijn bijvoorbeeld Ecodossiers aangelegd met allerlei activiteiten, die alle afdelingen straks kunnen raadplegen. Ecohumanisme leeft onder de leden. We voelen ons met elkaar verantwoordelijk voor alles wat leeft op aarde. Daar ben ik als programmamanager natuurlijk heel blij om. En dankbaar. Ook ik hoef het niet in mijn eentje te doen.”

A list of posts

Humanistisch Verbond en de strijd tegen klimaatverandering

De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: Ecohumanisme. Lees hier meer over het programma, onze acties en hoe wij jou ondersteunen in deze grote, levensveranderende gezamenlijke taak >>
Ecohumanisme – Humanistisch Verbond

Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel deze pagina

Laatste nieuws

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.