Direct naar de inhoud
Word lid

Hulp aan klimaatactivisten met een klimaat burn-out

Type content: Nieuws Categorieën: Ecohumanisme Gepubliceerd op:

Klimaatactivisten dreigen uitgeput te raken, een klimaat burn-out ligt op de loer. Het Humanistisch Verbond start daarom op 17 februari 2023 met een nieuw initiatief: de Klimaatvrijplaats, een plek waar je mentaal kunt opladen.

Het Humanistisch Verbond heeft een rijke traditie in het ondersteunen van mensen die levensveranderende en soms ontwrichtende gebeurtenissen ervaren. Robbert Bodegraven is directeur: “Met onze expertise op het gebied van zingeving en mentale weerbaarheid kunnen wij er ook zijn voor de klimaatvoorhoede, zodat zij niet opgebrand raken. Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd.”

“Ik doe heel veel en toch voelt het alsof ik niet genoeg doe."
Felix van Vugt

Felix van Vugt is een van de deelnemers van de Klimaatvrijplaats en actief bij Fossielvrij en Extinction Rebellion: “Ik doe heel veel en toch voelt het alsof ik niet genoeg doe. Klimaatstress bestaat echt en ik ken veel gelijkgestemden die daar ook mee worstelen. We werken aan acties, organiseren veel, maar we praten daardoor minder vaak over hoe het echt met ons gaat. Bij de Klimaatvrijplaats hoop ik met hen te kunnen praten over die gevoelens en erbij stil te staan. Ik wil ervaringen kunnen delen, over mijn wanhoop kunnen praten en toch ook hoopvolle gesprekken voeren.”

Meer weten over de Klimaatvrijplaats

Een kleine groep mensen zet zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

De Klimaatvrijplaats maakt deel uit van het programma Ecohumanisme, van het Humanistisch Verbond, waar ondermeer de verdiepingsdag Actieve Hoop onder valt. Bodegraven: “We hebben een nieuw perspectief nodig, een andere manier van kijken naar onze aarde. Wij noemen dat Ecohumanisme. Dit stelt de mens niet boven de natuur, maar ziet de mens als onderdeel van de natuur. Dit brengt automatisch een verantwoordelijkheid met zich mee. Goed zorgen voor de aarde gaat verder dan goed zorgen voor de mens. Wij willen uit de kracht van de mens putten om verantwoordelijk om te gaan met de aarde. We zijn als mens in staat om schade aan te richten. Tegelijkertijd zijn we in staat om het roer om te gooien.”

De bijeenkomsten van de Klimaatvrijplaats staan in het teken van emoties delen, reflectie en steun. Het programma is geïnspireerd op het werk van ecofilosoof en activist Joanna Macy. Haar werk staat voor radicale verbondenheid met alles in het leven. De deelnemers worden begeleid door Lotte Huijing, trainer, coach en programmamanager Ecohumanisme bij het Humanistisch Verbond, en Vivianne Baur, onderzoeker en oud-docent op verschillende universiteiten waaronder de Universiteit voor Humanistiek. Vanwege de overweldigende hoeveelheid aanmeldingen zal er dit najaar een tweede reeks bijeenkomsten starten. Aanmelden hiervoor is nu mogelijk.

Bodegraven: “We willen deelnemers met onze programma’s helpen aarden, actieve hoop bieden en tegelijk zorgen dat ze hun vuur behouden. Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Op die manier worden ze veerkrachtig en mentaal weerbaar.”

Over het Humanistisch Verbond en de klimaatcrisis

De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

Deel deze pagina

Laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.