Direct naar de inhoud
Word lid
wandelende mensen door een bos

Dialoogwandeling aan de vooravond van de Wereldhumanismedag

Type content: Nieuws Categorieën: Ecohumanisme Inspiratie voor het leven Klimaat & natuur Vrijheid Gepubliceerd op:

Om Wereldhumanismedag te vieren, heeft afdeling Amsterdam de avond ervoor een humanistische wandeldialoog georganiseerd. Een dialoogwandeling met Nanda van Bodegraven en Beate Giebner langs drie Spinozabanken in Amsterdam, om stil te staan bij de waarden en idealen van het humanisme.

Prachtig weer hebben we op dinsdag 21 juni, met een groep van ruim tien mensen gaan we van start. Met de oortjes van onze telefoons ingeplugd slenteren we al luisterend langs de eerste Spinozabank. We stoppen bij een zijweggetje ‘midden in de natuur’. We maken een rondje: alle deelnemers vertellen over wat hen spontaan nu raakt in de natuur als zij hier om zich heen kijken. Prachtig om te horen dat iedereen een andere invalshoek heeft en dat die óók mogelijk en herkenbaar is. Hierdoor kunnen we ons in alle verscheidenheid ook een beetje verbonden voelen. De een toont plantjes met geneeskrachtige werking, een ander is getroffen door een bijzonder verlichte plek, weer een ander door de mensen die verderop dansen op het grasveld.

Terwijl we luisteren naar podcasts, wandelen we verder door het mooie stille en groene Watergraafsmeer. Bij de vierde bank, bij een boom, stoppen we. De vraag luidt hier: ervaren wij de natuur altijd als mooi? Kennen we ook vervreemding of weerstand? Angstige ervaringen zoals bij onweer worden gedeeld, en een vorm van ongemak: wegens de klimaatcrisis is de één geneigd geen water meer weg te gooien, de ander eet geen vlees. Willen of kunnen we de omgang van anderen accepteren met wat zij natuurlijk vinden? Er wordt gedacht aan mensen die geen vaccin in hun lijf willen.

Na het bespreken van enkele punten van verschil lopen we verder langs de uitgestorven Dappermarkt met bomen en afvalresten op straat, af en toe aangenaam geconfronteerd met lindebloesemgeur terwijl we naar de volgende podcast luisteren.

In aansluiting op het beluisterde, stellen we bij het Entrepotdok de vraag of wij ervaringen van verstilling, ontzag, dankbaarheid kennen. We wisselen gedachtes al lopend met z’n tweeën uit en lopen uiteindelijk nog enkele minuten helemaal zwijgend tot de brug naar Artis. Hier sluiten we de avond af. Aangrijpende ervaringen worden verteld zoals over sterrenhemels in mensarme gebieden, het zicht uit een vliegtuig op de door mensen bewerkte grond en de ervaring van gedeelde eenzaamheid.

Het einde van de wandeling nadert. We zijn moe, maar ook opgeladen. Een enkeling verlangt ernaar om ook eens een nachtwandeling samen te doen.

Wandel je mee op 18 september 2022?

Goed nieuws: omdat het animo voor deze wandeling buitenproportioneel was, organiseren we een tweede editie op 18 september 2022, in plaats van ons HUMA-café. Wacht niet te lang met aanmelden als je erbij wilt zijn, want de vorige keer was deze wandeling gauw volgeboekt. Het aantal plekken is zeer beperkt, omdat we ook een wandeldialoog aangaan tijdens de wandeling.

Over de gespreksleiders

Beate Giebner is humanistisch geestelijk verzorger, ofwel professioneel zingever. Ze is aangesloten bij het Centrum voor Levensvragen in Amsterdam en Diemen. Geestelijk verzorgers luisteren en stellen de goede vragen, zodat je meer inzicht krijgt in wat jou bezighoudt en wat wezenlijk voor je is. “Door mijn lange ervaring als humanistisch geestelijk verzorger in een academisch ziekenhuis weet ik maar al te goed hoe kwetsbaar wij mensen zijn – en hoe krachtig tegelijk ook.”

Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur- (wetenschap) liefhebber. De mens als denkend dier vormt het hart van haar belangstelling. Ze is tevens oprichter van het project Vrijheid van Amsterdam waarvanuit onder andere de Spinozafietsroute en de filosofentegelroute werd uitgezet. Het Humanistisch Verbond hielp hieraan mee met financiën en meedenken. Begin 2022 verscheen haar boek Het gedachtendier. Hoe we werden wie we zijn.

Ook interessant

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Lijst van evenementen

 • Het Humanistisch Verbond biedt ondersteuning en houvast voor trans personen op de wachtlijst, met de Warme Wachtkamer. Nu in Groningen!

  Locatie: Wordt later bekendgemaakt, Groningen
 • Het Humanistisch Verbond biedt ondersteuning en houvast voor trans personen op de wachtlijst, met de Warme Wachtkamer. Nu in Nijmegen!

  Locatie: Wordt later bekendgemaakt, Nijmegen
 • Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

  Categorie:
  Afdeling leiden
  Locatie: Nieuwe Energie, Leiden
 • Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus. Lees meer.

  Categorie:
  Zeeland
  Locatie: Toonbeeld, Terneuzen

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Beate Giebner
Beate Giebner
humanistisch geestelijk verzorger

Deel dit

Tags:#dialoog#ecohumanisme#ecohumanisme en klimaat#verbinding#vrijheid

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.