Direct naar de inhoud
Word lid
Varken

Dierenwelzijn

Type content: Nieuws Categorieën: Klimaat & natuur Gepubliceerd op:

In het radioprogramma OBA-live (Human) ging Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, in zijn maandelijkse rubriek ‘Van de Voorzitter’ in op het belang van dierenwelzijn. Hij twijfelde even of hij het onderwerp wel wilde doen, omdat precies de dag van de uitzending een heftig debat opstak over het proefverlof dat Volkert van der Graaf kreeg, de dierenwelzijnsactivist die Pim Fortuyn in 2002 vermoord had.

“Over veel milieuonderwerpen ben ik de afgelopen jaren wat gematigder gaan denken. Als woordvoerder in de Tweede Kamer kreeg ik steeds meer kennis over dit soort onderwerpen. Als je meer weet over kernenergie, raak je er minder tegen. Maar bij dierenwelzijn is juist de toename van kennis reden geweest om hier veel scherper op te worden. Ik eet graag een stukje vlees, maar dat dieren zo slecht worden behandeld moet een humanist aangrijpen. Maar ik merkte dat zo’n bericht over Volkert van der Graaf je even doet twijfelen. Moet ik juist vandaag zo’n onderwerp wel behandelen? Maar juist humanisten moeten vrij blijven denken, ook als een idiote moordenaar zo’n onderwerp op een verkeerde manier wil kapen.”

Van der Ham haalde de woorden van de 19de eeuwse filosoof Jerremy Bentham aan die als liberale filosoof opkwam voor dierenrechten.

Zie verder www.obalive.nl

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.