Direct naar de inhoud
Word lid
Darwin's evolutie schema

De mens staat niet los van de natuur

Type content: Nieuws Categorieën: Klimaat & natuur Gepubliceerd op:

Op 12 februari was het Darwin Day. Elk jaar vieren mensen over de hele wereleld de de geboortedag van Charles Darwin. In ‘On the origin of species by means of natural selection’ verklaart de Engelse bioloog en wetenschapper dat evolutie een blind proces is zonder doel, waarin het best aangepaste organisme overleeft en zich weet voort te planten.

De invloed van Darwin op ons wereldbeeld is nog steeds enorm. Niet langer staat de mens los van de natuur: hij is er onderdeel van. Sterker nog, de mens is waarschijnlijk slechts een toevallige uitkomst van het blinde evolutionaire proces. Dit brengt een schok teweeg in de maatschappij waarin Darwin leefde. Hoewel Darwin huivert voor een groot debat in een samenleving die al genoeg spanningen kent, is het gezien de impact van zijn werk nauwelijks te voorkomen. Darwin zelf houdt zich afzijdig maar medebioloog Thomas Huxley , die ook wel Darwins ‘bulldog’ wordt genoemd, gaat het debat met tegenstanders van de evolutietheorie graag en veelvuldig aan.

Tegen het creationisme

Darwins theorie was een grote uitdaging voor het christelijk wereldbeeld waarin de mens de kroon op de schepping is en het beginsel van het creationisme, het idee dat al leven op aarde in één keer is geschapen door God. Het zwart-witte scenario waarin men pre-Darwin letterlijk de Bijbel citeert en hem post-Darwin overboordzet, is echter te simplistisch. Al vóór de publicatie van On the Origin is het oudtestamentische wereldbeeld van een God die hemel en aarde schiep en zich bemoeit met het leven op aarde uit de mode geraakt. Er worden fossielen gevonden van onbekende wezens. Geologische bevindingen tonen dat de aarde ouder is dan aanvankelijk gedacht en veel. En filosofen en theologen zoeken naar rationele verklaringen voor het functioneren van de wereld.

In 2009 leidde een controverse tussen creationisten en athëisten tot de brievenbusstickeractie van Coen Brummer (lid HV) ‘Nee Creationisme, Ja Darwinsme’ Het Humanstisch Verbond steunde deze actie van harte.

Ontstaan van Darwin Day

In 1993 besloot een groepje humanisten dat het humanisme ‘gevierd’ moest worden. Ze bedachten ‘Darwin Day’. Lees meer.

Symposium De Brave Aap

Is de mens een brave aap of juist een kwade? Zo’n 300 mensen waren zondag 8 februari 2009, een paar dagen voor de internationale Darwin Day-vieringen op 12 februari, naar Pakhuis de Zwijger gekomen om zich op interactieve wijze te laten informeren over de evolutietheorie en moraal. De vraag of de mens een kwade of brave aap is, werd door de bezoekers in de zaal niet unaniem beantwoord.

Darwin bij human.nl

De Humanistische Omroep besteedt met enige regelmaat aan Darwin en de invloed  van zijn denken op de huidige tijd. Onder meer in OBA Live. Lees meer

Darwins boek ‘Het ontstaan van soorten (1859)’ is een werk in de Humanistische Canon

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.