Hoe vieren we ons 75-jarig bestaan?

Vrijdenken en Vrijdenkers Tentoonstelling
75 jaar geleden werd het Humanistisch Verbond opgericht in Amsterdam. Een goed moment om aandacht te besteden aan de vrijdenkerstraditie van Amsterdam. Wie waren de vrijdenkers? Wat is de huidige positie van vrijdenkers? Zowel binnen als buiten geloofsstromingen. In samenwerking met het Amsterdam Museum en de Universiteit voor Humanistiek zal een gelaagde en aantrekkelijke tentoonstelling worden gemaakt waarin historische verhalen en objecten rondom vrijdenken in de afgelopen eeuwen verweven zijn met vrijdenkers van nu. De tentoonstelling loopt van mei tot en met november 2021 in het Amsterdam Museum.

Jubileumfeest
In verband met de coronamaatregelen gaat het jubileumfeest van 6 februari in de Koninklijke Schouwburg helaas niet door. Maar we werken hard aan de andere activiteiten!

logo jubileumjaar

Vrijdenkers, vierdelige documentaire door omroep Human
Zes jonge mensen met zes verschillende religieuze achtergronden verlaten hun geloof; een jodin, een moslim, een hindoestaan, een Jehovagetuige, een gereformeerde en een zevendedagsadventist. Allemaal zijn ze binnen een bepaald geloof opgegroeid en hebben ze de bijbehorende dogma’s en leefregels met de paplepel ingegoten gekregen. Maar op een dag komt de twijfel, ontwikkelen ze hun eigen ideeën of voelen ze zich bekneld. Het is het begin van een zoektocht die uiteindelijk zal leiden tot breken met hun religie, de gemeenschap en vaak zelfs de eigen familie. In de vierdelige serie Vrijdenkers praten ze met Özcan Akyol over de twijfel, de coming-out, het herontdekken van jezelf, de gewonnen vrijheid en de prijs die je ervoor betaald. De documentairereeks wordt in mei 2021 uitgezonden.

Fietstocht Vrijheid van Amsterdam
Spinoza schreef al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is om de mens niet als onderdeel van de natuur te zien. Vanaf april 2021 memoreren we zijn onafhankelijk denken via een fietstocht door Amsterdam. De tocht leidt langs speciaal ontworpen banken van recycled plastic die in stadsnatuur staan. Op de banken luister je naar biologen van Artis die vertellen over het leven van dieren en planten in de omgeving. Daarna komen wetenschappers aan het woord die vanuit hun vakgebied en vanuit hun eigen menszijn nadenken over de plaats van de mens in de natuur. De tocht start in het centrum van Amsterdam en eindigt in het Nelson Mandela park in de Bijlmer en is ontwikkeld door het Humanistisch Verbond en de Vrijheid van Amsterdam. De fietstocht is een vervolg op de stoeptegels over zeventiende-eeuwse denkers die vorig jaar in het centrum van Amsterdam zijn geplaatst.

Speciale jubileumactie
Ons 75jarig bestaan vieren we onder andere met een speciale jubileumactie. Voor de helft van het normale tarief (36 euro) kan je iemand een jaar lang een lidmaatschap van het Humanistisch Verbond gevenHet lidmaatschap stopt vanzelf na 1 jaar. 

Slinger jubileum lidmaatschap

Geef een lidmaatschap cadeau!

Weet jij iemand die zich sterk wil maken voor een humanere samenleving? Geef dan een origineel cadeau: een lidmaatschap van het Humanistisch Verbond.

Door het hele land
De afdelingen van het Humanistisch Verbond organiseren door het jaar heen verschillende activiteiten. Van wandeltochten tot interactieve bijeenkomsten. Jouw regionale afdeling informeert je via de nieuwsbrief over wat er bij jou in de buurt in 2021 te doen is.