Direct naar de inhoud
Word lid
75 jarige

75-jarig bestaan!

In 2021 bestaat het Humanistisch Verbond 75 jaar. Al sinds 1946 zijn wij de enige organisatie in Nederland die opkomt voor een vrije en humane samenleving. Deze mijlpaal vieren we groots en het hele jaar door. 

Hoe vieren we ons 75-jarig bestaan?

Vrijdenken en Vrijdenkers Tentoonstelling
75 jaar geleden werd het Humanistisch Verbond opgericht in Amsterdam. Een goed moment om aandacht te besteden aan de vrijdenkerstraditie van Amsterdam. Wie waren de vrijdenkers? Wat is de huidige positie van vrijdenkers? Zowel binnen als buiten geloofsstromingen. In samenwerking met het Amsterdam Museum en de Universiteit voor Humanistiek zal een gelaagde en aantrekkelijke tentoonstelling worden gemaakt waarin historische verhalen en objecten rondom vrijdenken in de afgelopen eeuwen verweven zijn met vrijdenkers van nu. De tentoonstelling gaat van start in september 2021.

>> Lees hier meer over de tentoonstelling 

Humanistische overweging tijdens Nationale Dodenherdenking
In het jaar dat het Humanistisch Verbond 75 jaar bestaat, houdt een humanist bij de Nationale Dodenherdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam dit jaar de overweging. Een bijzonder moment. Erwin Kamp is hoofd van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij defensie en geeft de lezing. De Herdenkingsbijeenkomst vindt voor de kranslegging op de Dam plaats en wordt live via NPO 1 om 19.00 uur op 4 mei a.s. uitgezonden. Het is voor het eerst sinds 1998 dat een humanist hier aan deelneemt.

Het Humanistisch Verbond heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor meer levensbeschouwelijke diversiteit in sprekers. Die inzet loont zich nu met een humanistische overweging. Erwin Kamp: “Na 76 jaar vrijheid kunnen we vandaag de dag door het Coronavirus beter dan ooit begrijpen dat vrijheid van onschatbare waarde is!”

Jubileumfeest
In verband met de coronamaatregelen gaat het jubileumfeest van 6 februari in de Koninklijke Schouwburg helaas niet door. Maar we werken hard aan de andere activiteiten!

Spinozafietsroute: Vrijdenken met Spinoza
Spinoza schreef al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is om de mens niet als onderdeel van de natuur te zien. Op 25 juni van 14.00 tot 17.00, is de lancering van de fietsroute door Amsterdam waarmee we zijn onafhankelijke denken memoreren. Wil je daarbij aanwezig zijn? Meld je aan.

De route leidt langs banken in stadsnatuur met speciale 3D geprinte herkenningspunten. Op de banken luister je naar biologen van Artis die vertellen over het leven van dieren en planten in de omgeving. Daarna komen wetenschappers aan het woord die vanuit hun vakgebied en vanuit hun eigen menszijn nadenken over de plaats van de mens in de natuur. De tocht start in het centrum van Amsterdam en eindigt in het Nelson Mandela park in de Bijlmer en is ontwikkeld door het Humanistisch Verbond en de Vrijheid van Amsterdam. De fietstocht is een vervolg op de stoeptegels over zeventiende-eeuwse denkers die eind 2019 in het centrum van Amsterdam zijn geplaatst.
locatie: Artisplein, entree Plantage Middenlaan (niet ingang Artis)

Vrijdenkers, vierdelige documentaire door omroep Human
Wat gebeurt er als je binnen een geloofsgemeenschap opgroeit en je je er op een dag niet meer thuisvoelt? Daarover praat Özcan Akyol (Eus) met zes voormalig gelovigen in de vierdelige serie Vrijdenkers die vanaf 2 mei elke zondag om 17.45 uur te zien is bij HUMAN op NPO 2.

Varen met Spinoza in Den Haag
Vanaf de tijd van de vrijdenker Spinoza tot in onze dagen hebben in Den Haag vele bekende en onbekende filosofen gewoond en gewerkt. Zij hebben hun stempel gedrukt op de samenleving zoals wij die nu kennen: op onze godsdienst, op onze staatsinrichting, op onze sociale structuur. Wie waren zij, en hoe leefden ze?

In deze themavaart nemen gidsen u mee naar de keurige dames Betje Wolff en Aagje Deken, naar de proletariërs van Karl Marx, naar de verboden liefde van Frans voor de diplomatenvrouw Amalia, naar de grondlegger van ons schoolsysteem en nog veel meer.

Meer weten? Bekijk de website van de afdeling Den Haag.

Tickets via de website van Ooievaart.

Speciale jubileumactie
Ons 75–jarig bestaan vieren we onder andere met een speciale jubileumactie. Voor de helft van het normale tarief (36 euro) kan je iemand een jaar lang een lidmaatschap van het Humanistisch Verbond geven. Het lidmaatschap stopt vanzelf na 1 jaar. 

happy human

Geef een lidmaatschap cadeau!

Weet jij iemand die zich sterk wil maken voor een humanere samenleving? Geef dan een origineel cadeau: een lidmaatschap van het Humanistisch Verbond.

Lees meer

Door het hele land
De afdelingen van het Humanistisch Verbond organiseren door het jaar heen verschillende activiteiten. Van wandeltochten tot interactieve bijeenkomsten. Jouw regionale afdeling informeert je via de nieuwsbrief over wat er bij jou in de buurt in 2021 te doen is

Deel dit

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.