De Liefdesverklaring, met maar liefst 52.000 ondertekenaars, is op dinsdag 15 januari in ontvangst genomen door de Tweede Kamer. De Liefdesverklaring is een reactie op de Nashville-verklaring. De oproep om onze verworvenheden te verdedigen en de liefde te omarmen is een initiatief van onze Humanistisch Verbond- voorzitter Boris van der Ham en predikant Joost Röselaer.

De handtekeningen en De Liefdesverklaring zijn dinsdag overhandigd aan Ockje Tellegen, voorzitter van de commissie OCW van de Tweede Kamer. Bij de overhandiging onderstreept Boris van der Ham nog maar eens het belang van de Liefdesverklaring: “De massaal omarmde Liefdesverklaring staat voor de vrijheid lief te hebben wie je wilt en de vrijheid te bepalen hoe je wilt leven. Die vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend en moet daarom worden beschermd – ook in Nederland.”

“Die vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend”

Het document met de namen van alle ondertekenaars werd overhandigd aan Ockje Tellegen en kamerleden vanuit het hele politieke spectrum: Pia Dijkstra (D66), Henk Krol (50Plus), Lilianne Ploumen (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Judith Tielen (VVD), Harm Beertema (PVV), Nevin Özütok (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PVDD). Tellegen: “De Liefdesveklaring is ons zeker niet ontgaan. Het hele politieke spectrum is hier bijeen.”

De Liefdesverklaring is een antwoord op de Nashville-verklaring. De Nashville-verklaring is in Amerika opgesteld en begin dit jaar ook in Nederland ondertekend door meer dan 200 predikanten uit de orthodox-protestantse kerk. De Nashville-verklaring keurt o.a ongehuwd samenwonen, de gelijkheid tussen man en vrouw, het homohuwelijk, homoseksualiteit en transgenders af.

52.000 ondertekenaars

52.000 mensen ondertekenden De Liefdesverklaring, onder wie mensen uit media, cultuur en de politiek zoals Jennifer Hofman, Miryanna van Reeden, Cornald Maas, Stine Jensen, Shirin Musa, Tim Hofman, Eddy Terstall, Nausicaa Marbe, Alex Klaassen,  Peter van der Vorst, Lilianne Ploumen, Kathalijne Buitenweg en Dilan Yesilgöz.

beeld: Willem de Kam

Schermafbeelding-2019-06-07-om-11.01.19

Fiona Fortuin

hoofd campagne en communicatie

Profiel-pagina