Typhoon wint de Van Praagprijs 

'Een dwarsverbinder die menselijke waardigheid lééft'
- Andrée van Es, juryvoorzitter

Het Humanistisch Verbond reikt op 24 september de Van Praagprijs uit aan hiphopmuzikant / tekstdichter Typhoon. Dat gebeurt tijdens Mag Het Licht Aan in Muziekgebouw aan ’t IJ. Typhoon is tevens samensteller van het festival: dat wordt dus een feestje vóór, maar ook ván Typhoon! "Wat een eer, ongelofelijk mooi, en ik kan bijna niet geloven dat ik nu al op jonge leeftijd zo'n oeuvreprijs mag ontvangen!

Menselijke waardigheid

Het thema van de belangrijkste, tweejaarlijkse humanistische prijs is menselijke waardigheid. De juryleden stuitten in hun zoektocht naar een winnaar op een onafhankelijke geest, een dappere verbinder en een onbevangen ridder. “Hij stelt kritische vragen zonder in negativiteit of cynisme te vervallen. Tegelijkertijd schuwt Typhoon de diepgang niet en voldoet daarmee aan het 'zwaarste' criterium van de Van Praagprijs 2017, de menselijke waardigheid. Typhoon lééft de menselijke waardigheid,” aldus het juryrapport.

Mag Het Licht Aan

De Van Praagprijs wordt uitgereikt tijdens Mag Het Licht Aan dat georganiseerd wordt door de Humanistische Alliantie, een samenwerking van verschillende humanistische organisaties. Typhoon stelt het dagprogramma samen waarbij zijn belangrijkste inspiratiebronnen het uitgangspunt zijn. Dat levert een wervelende zoektocht op naar wat menselijkheid behelst en hoe we met elkaar kunnen samenleven. Filosofie, theater, muziek, wetenschappelijke inzichten: alles zal voorbijkomen.  Aan dit evenement werken mee: Adriaan van Dis (schrijver), Jitske Kramer (corporate antropoloog), Boris van der Ham (voorzitter van het Humanistisch Verbond) én de winnaar van de inspiratieprijs Nasrdin Dchar

Inspiratieprijs

Typhoon zal daar ook de inspiratieprijs uitreiken aan Dchar. “Naast één van de beste acteurs van Nederland, is Nasrdin voor mij een inspiratiebron, een tijdsgenoot en een bondgenoot. Hij bestrijdt het cynisme dat als een muur rondom termen als verbinding, liefde, multiculturaliteit, moslim en jezelf zijn is geslagen.”

Over de jury

De jury bestaat deze editie uit twee vertrouwde en vier nieuwe gezichten: voorzitter is Andrée van Es (Voorzitter Nederlandse Unesco-commissie) Bahram Sadeghi (journalist), Bert Janssens (directeur omroep Human), Daan Roovers (filosoof), Halleh Ghorashi(Hoogleraar Diversiteit en Integratie) en Kris Sloot (radiomaker / contentmanager). Lees meer bij Nieuws en Achtergrond over de overwegingen van de jury en de selectieprocedure,

Beeld Typhoon: Linda Stulic

Het Mag Het Licht Aan is een initiatief van omroep Human, Humanitas, Humanistisch Verbond, Hivos, Universiteit voor Humanistiek en de Humanistische Alliantie.

Wanneer: Zondag, 24 september 2017 12.00 - 16.15

Waar: Muziekgebouw aan 't IJ - Piet Heinkade 1 - Amsterdam

Deelname: 45 euro, EarlyBird-korting 37,50 euro, inclusief lunch

Tickets: maghetlichtaanfestival.nl

Contact

Humanistisch Verbond
Postbus 75490
1070 AL Amsterdam
Nederland

telefoon +31(0)20 521 90 00
mail info@humanistischverbond.nl
web www.humanistischverbond.nl