Ongelovig: Vrijdenkers op de vlucht

2 december 2016

Ongelovig: Vrijdenkers op de vlucht

Door webredactie

Ongelovigen leiden in asielzoekerscentra een ‘ingewikkeld’ bestaan. Op de vlucht voor religieus extremisme in hun land, komen ze terecht in het vrije Nederland. Maar hoe vrij en veilig zijn ze tussen andere, wél gelovige asielzoekers? Op 12 december gaat de film Ongelovig: Vrijdenkers op de vlucht van regisseur Dorothée Forma in première. Daarna is er een debat met Boris van der Ham (voorzitter en ook te zien in de film), betrokken deskundigen en enkele vrijdenkers uit de film.

In de 2Doc: Ongelovig - vrijdenkers op de vlucht  (HUMAN) laten Dorothée Forma en Boris van der Ham je kennis maken met vrijdenkers uit verschillende landen. Zoals Fauzia en Syed uit Pakistan, Ayman uit Syrië, een stel uit Afghanistan en de blogger Saikat uit Bangladesh. Het zijn uitgesproken atheïsten, gevlucht voor intimidaties en levensbedreigend geweld uit landen waar mensen doorgaans alleen in het geheim ongelovig kunnen zijn. In Nederland leren ze elkaar kennen bij het Humanistisch Verbond dat een platform voor hen heeft opgericht.

Dapper
Druk bezig met inburgeren in Nederland, blijven ze dapper opkomen voor de vrijheid om niet te geloven in hun land van herkomst. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De gruwelen van de oorlog dwongen de Syrische Ayman om samen met zijn gezin te vluchten. In Nederland zet hij zijn internetforum voor seculiere Arabieren voort. Als hij voor dag en dauw wordt gewekt door biddende gelovigen, voelt het alsof hij nog in Syrië is…

Ben je moslim? Dat is de eerste vraag die andere vluchtelingen stellen aan Fauzia en Syed. Zij vertellen: “Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) adviseerde ons om niets te zeggen. ‘Anders krijgen jullie problemen.’”

 

Debat

Na de film is er een debat. Het panel bestaat uit de gevluchte vrijdenkers Fauzia en Javeed, Janet Helder, bestuurslid COA en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond). Ook aanwezig voor commentaar zijn overige vluchtelingen uit de film en Tim Noordhof,  hoofd afdeling Landendocumentatie van Vluchtelingenwerk Nederland (VWN).  Journalist Bahram Sadeghi leidt het gesprek.

Datum en tijd
Maandag 12 december
20:00 – 22:00
inloop vanaf 19:30 uur

Locatie
Frascati
Nes 63 Amsterdam

Helaas kunt u geen kaartje meer kopen voor de première en het debat. We gaan echter in het voorjaar van 2017 nog op tour naar verschillende steden met de film ‘Ongelovig, vrijdenkers op de vlucht’ gevolgd door discussie. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de volgende vertoningen, mail dan naar info@humanistischverbond.nl

 

NB: Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Er is controle aan de deur van de zaal.

 

Ongelovig is een productie van Human in samenwerking met het Humanistisch Verbond.

Zie ook www.onderongelovigen.nl