Ledendag 2016: Humanisme tot op het bot

Ledendag 2016: Humanisme tot op het bot

Waar je ook staat in het humanisme en wat je invalshoek ook is, menselijke waardigheid is de kern. De komende vier jaar staat dit thema centraal in het nieuwe meerjarenprogramma (2017-2021).  We willen het hoger op de agenda in de zorg en in opvoeding en onderwijs. En dat gaan we met een veerkrachtig optimisme doen. Om te beginnen op de Ledendag /Algemene Ledenvergadering (ALV) op 26 november in Hilversum (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).

Aanmelden is niet meer nodig. U bent van harte welkom morgen

 

Waar en wanneer?

Datum: zaterdag 26 november 2016
Plaats: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum.

Indien je navigatiesysteem ons (nieuwe) adres niet herkent, kun je ons vinden op Sumatralaan 45, 1217 GP.
Meer informatie op de site van Beeld en Geluid

Programma

10:30-11:00    Inloop
11:00-13:00    Algemene Ledenvergadering (ALV)

Het hoofdbestuur legt verantwoording af over het beleid en legt het meerjarenbeleidsplan 2017-2021 voor aan de leden. Daarnaast nemen hoofdbestuursleden Magdeleen Sturm, Marieke Cambeen, en Mart Vogels afscheid en worden nieuwe bestuursleden voorgedragen. De vacatures voor het hoofdbestuur zijn: Secretaris en algemeen bestuursleden met verschillende portefeuilles.

13:00-14:00    Lunch

14:00- 15:30   Programma ‘Menselijke waardigheid in de praktijk’ in drie parallelle sessies

Let op: de workshoptijden en duur variëren.  (zie hieronder).
NB: U kunt ook alleen naar de Algemene Ledenvergadering of het inhoudelijk programma komen.

Kinderen filosoferen in de klas, HVO14:00- 15:30 Tijd voor Bildung

Menselijke waardigheid, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, vinden vele filosofen en humanisten. Bildung is hier het toverwoord. Maar wat is dat precies, en waarom is het juist nú zo belangrijk? Lizzy Wijnen (onderwijskundig medewerker en trainer bij het Centrum voor Humanistische Vorming)geeft er een introductie over en bespreekt daarbij de visies van denkers als Martha  Nussbaum en Joep Dohmen. Ook vertelt ze over het humanistisch vormingsonderwijs op de openbare basisschool.

Bovendien zet ze de deelnemers aan het werk. Daarnaast staan we met stil bij de vragen waarom we HVO zo belangrijk vinden en hoe het ermee staat in Nederland.

A better life14:00-15:30 uur: A Better Life: An Exploration of Joy & Meaning in a World Without God’. Let op dit onderdeel is helemaal in het Engels

De film A better life: An Exploration of Joy & Meaning in a World Without God  brengt atheïsten over de hele wereld in beeld, die de ‘big questions’ in het leven niet schuwen: van plezier & vreugde en zin &  betekenis tot leven & dood en wat het betekent om te leven zonder god. Er is geen god. Wat nu?

Als dit het enige leven is dat we hebben, wat betekent dat dan voor de manier waarop we ons leven leiden, hoe we met elkaar omgaan en hoe we ons verzoenen met de dood? Volg fotograaf en filmer Chris Johnson op zijn zoektocht naar vreugde en betekenis en ontmoet mensen met uiteenlopende denkbeelden en achtergronden, zoals mensen die geloven in de kwaadaardigheid van ‘moraalloze atheïsten’.

Met interviews met Daniel Dennett, A.C. Grayling, Julia Sweeney en Robert Llewellyn, die laten zien hoe je een leven zonder god, kunt vullen met liefde, compassie, hoop en verwondering. 
https://www.theatheistbook.com/tour

 

Boris van der Ham speelt Humanopoly met leerlingen van het Berlage Lyceum14:00-15:00 uur: Humanopoly; vrijheid winnen of verliezen

Het is even wennen. Niet ‘geld winnen of verliezen’, maar ‘je vrijheid of je leven!’ Speel Humanopoly levensgroot met jezelf als pion! Als speler kom je allerlei dilemma’s tegen over vrijheid van religie en levensovertuiging. De speelkaarten uit het spel geven levensechte voorbeelden van vrijheid en onvrijheid in vele landen. Zo raak je in gesprek over allerlei levensbeschouwelijke zaken die je nog niet over jezelf of anderen wist. Humanopoly is ontwikkeld door het Humanistisch Verbond samen met de Spellenmaker en wordt gebruikt in het onderwijs en op festivals.

Bas Nabers en Paulien Boogaard (Medewerkers Visie) begeleiden het spel.

MELD U NU AAN VOOR DE LEDENDAG>>