Een betere zorg begint in je wijk

Nieuws

2 februari : Drie gouden tips voor een inclusieve samenleving
Gemeenten spelen een grote rol bij de vorming van een inclusieve samenleving. Het Humanistisch Verbond roept  samen met een coalitie van humanistische organisaties (Stichting Humanitas Rotterdam, Vereniging Humanitas, Inclusionlab, Humanitas DMH en Humanitas Onder Dak), gemeentes op ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseren wij publieksdebatten in Deventer (23 februari), Rotterdam (12 maart) en Groningen (16 maart) over de toekomst van de inclusieve samenleving. Aanmelden vanaf 9 februari.

30 januari: We doen er alles aan om niet te sterven
Caroline van Wilgen (61) uit de Randstad vindt dat artsen en verpleegkundigen weer moeten terugkeren naar hun kerntaak; met kennis en toewijding voor de zieke medemens zorgen. Ze schrijft in haar brief: “Je hoeft geen psychologie te hebben gestudeerd om te erkennen dat het huidige systeem niet aansluit op de behoeften van ouderen en zieken.” Lees meer  verhalen uit het Gouden Pact.

16 januari: 'Elke dag douchen en geen verplichte bingo'
“Ik wil niet verplicht worden om het bingospel te spelen of om op de muziek van Nederlandstalige artiesten te moeten mee wiegen”, schrijft Henk Krutwagen (63) uit Terneuzen in zijn brief aan de politieke leiders van ons land. Hoe wil hij ouder worden? Lees meer  verhalen uit het Gouden Pact.

3 januari: Een vangnet kan ook verstikkend zijn’
Politieke leiders van dit land moeten ouderen niet weggestoppen. Ze moeten zolang mogelijk mee blijven doen aan de samenleving. Dat vindt Klariet Bolle (67) uit Alkmaar. "Maar ouderen kunnen ook zichzelf wegstoppen en zeggen: ‘ik hoor er niet meer bij’." Lees meer  verhalen uit het Gouden Pact.

1 december: Mijn missie: mijn ouders waardig laten sterven’
Ellis Jonker (51) uit Amsterdam pleit voor een zorgsector waarin mensen niet betutteld, gekleineerd, geïsoleerd of verwaarloosd worden zoals bij haar eigen ouders wél is gebeurd. Een zorgsector met wat liefde en een vriendelijk woord hier en daar. Hoe wil zij ouder worden? Lees meer  verhalen uit het Gouden Pact.

13 november: 'De angst voor opdringerigheid is onterecht'
Dolf Taekema (69) uit Gouda pleit voor een socialere samenleving waarin mensen elkaar kennen en voor elkaar zorgen. Hij roept in zijn brief naar het kabinet op meer rekening te houden met de lage inkomens. Hoe wil hij ouder worden? Lees meer  verhalen uit het Gouden Pact

1 november: Weer moed en energie door Ons Raadshuis
Een samenleving waarin mensen zich gezien en veilig voelen, maakt ze gezonder.” Ester Bertholet is intiatiefnemer van Ons Raadhuis, een ontmoetingscentrum waar 55-plussers van alle achtergronden die vitaal in het leven willen staan elkaar ontmoeten. Ons Raadhuis heeft de Human Included prijs van het Gouden Pact gewonnen, omdat het hokjesdenken overstijgt en een inclusieve samenleving op kleine schaal realiseert.

6 oktober: 'We zijn geen wegwerp-oudjes'
Frida Winklaar (79) uit Waddinxveen is voorstander van een wet op voltooid leven, schrijft ze in haar open brief aan politici in Den Haag. Ze hoopt dat haar wens, als het zo ver is, gehoord wordt. En wil niet dat anderen voor haar beslissen. Hoe wil zij ouder worden? Lees de eerste van een serie verhalen uit het Gouden Pact

28 september: Stop de hbo-isering in de verpleeghuiszorg

En nu doorpakken! Hugo Borst en Carin Gaemers zetten hun strijd voort om hun manifest Scherp op Ouderenzorg in Nederland meer ruimte te geven. Dit naar aanleiding van de 2 miljard die er extra is voor deze zorg. Ze vertellen hun verhaal in De Wereld Draait Door. Ook Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Humanitas Rotterdam) schoof aan. Van Herk is actief in het Gouden Pact, een humane coalitie van organisaties waaraan ook het Humanistisch Verbond meedoet. Lees verder

22 augustus: Vrijwilliger of hulpverlener? 'De grens van wat verantwoord is, is bereikt'

Waar stopt vrijwilligerswerk en begint professionele hulpverlening? Humanitas, een van de grootste vrijwilligersorganisaties, trekt aan de bel. Zij zien dat vrijwilligers steeds vaker te maken krijgen met ingewikkelde problemen waar professionele hulpverlening voor nodig is.

De reportage en het studiogesprek met Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap aan de Universiteit voor Humanistiek, zijn online terug te kijken

29 juli - Opiniestuk: Geestelijke zorg mag geen sluitpost zijn

"Het afgelopen jaar was er veel discussie over de kwaliteit van de ouderenzorg. Het is goed dat de politiek gehoor lijkt te geven aan de breed gedragen oproep om meer te investeren. Het is alleen de vraag of de maatregelen die de overheid nu voorstelt, wel de echte veranderingen teweegbrengen die zo hard nodig zijn, schrijft Boris van der Ham ,voorzitter van het Humanistisch Verbond, 29 juli in een opinieartikel in Trouw.
Lees verder

29 juni - Pin mensen niet vast op hun beperking.

Filosoof Bas Nabers gaat. het land in op zoek naar verhalen uit het Gouden Pact. Zijn vragen? Hoe vorm je een samenleving waarin mensen mét hun kwetsbaarheden volwaardig kunnen meedoen? Een land aaarin zij niet worden genegeerd of betutteld, maar gewoon mens kunnen zijn? Op bezoek bij Onsraadhuis kom ik erachter.

1 juni - Socrrateslezing Hedy d'Ancona: Er is een land waar ouderen willen wonen

Zijn ouderen alleen maar sociaal-economische lastposten of blijven we ze als volledig mens zien, in kwetsbaarheid en behoefte aan zelfstandigheid? Op zondagmiddag 28 mei hield Hedy d'Ancona de Socrateslezing in de Rode Hoed onder de titel Er is een land waar ouderen willen wonen: een pleidooi voor de emancipatie. Naast de lezing is er een nagesprek onder leiding van Hadassah de Boer en een optreden van PRA Muziektheater. Lees verder

9 maart- Boris van der Ham over ons Gouden Pact

Het Zilveren Pact is incompleet. Dat zegt het Humanistisch Verbond over het initiatief van onder meer Omroep Max en de ChristenUnie dat zich richt op waardig oud worden. De humanisten komen daarom met hun eigen Gouden Pact. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, gaf 9 maart toelichting in Dit is de Dag (EO, NPO radio 1). Online terug te luisteren.

“Goede zorg en vrije keuze gaan hand in hand.” Lees het opiniestuk van Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, en Joachim Duyndam van de Universiteit voor Humanistiek, dat 8 maart in dagblad Trouw stond.

"Ouderdom is synoniem voor verval". Ten onrechte, ook ouderen kunnen worden wie ze willen zijn," zegt Hanne Laceulle, universitair docent ‘Filosofie van levensloop en levenskunst’ aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op 8 februari in NRC. Lees het hele artikel op de site van NRC.

Thuiszorgklanten ‘kapen’ Rotterdamse Bijenkorf! Gijsbert van Herk, directeur van stichting Humanitas Rotterdam en een van de initiatiefnemers van het Gouden Pact, organiseerde een uitje (13 maart) naar de Bijenkorf. Lees verder.

Ondersteun het Gouden pact

Steun je Het Gouden Pact? Dan steun je ons: ga naar humanisme.nu voor een (extra) donatie.
Op de hoogte blijven? Schrijf je hieronder in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.


Word lid!

Wil je meer doen om de (ouderen)zorg te verbeteren?
Word dan lid en help ons op te komen voor waardige zorg en eigen regie.

Contact

Humanistisch Verbond
Postbus 75490
1070 AL Amsterdam
Nederland

telefoon +31(0)20 521 90 00
mail info@humanistischverbond.nl
web www.humanistischverbond.nl