Agenda Werkgroep West-Brabant

Polarisatie

17 mrt

Polarisatie

De aanloop naar de verkiezingen is een spannende tijd. We lijken deel uit te maken van een wereldwijde polarisatie tussen rechts en links. Het lijkt onmogelijk geworden om een gesprek te voeren met politieke tegenstanders zonder onmiddellijk in een ruzie terecht te komen. Reden voor Joris Luyendijk om in samenwerking met De Correspondent, het AD en WNL een initiatief te starten: www.kunnenwepraten.nl.

Op deze site krijgen sympathisanten van rechtse partijen de kans om in gesprek te gaan met links georienteerde lezers. De hoop is dat dit zal zorgen voor meer begrip en verbinding tussen links en rechts. Hoe mooi dit initiatief ook is, uit de lezersreacties blijkt dit 'open gesprek' voor veel mensen juist olie op het vuur in plaats van een bron van verbinding en nuance.

Dialogen en open gesprekken kunnen makkelijk ontaarden. Filosoof, trainer en conflictmediator Bart Brandsma laat in zijn boek Polarisatie zien, hoe de dynamiek van polarisatie werkt. Polarisatie is niet ongevaarlijk.  Maar een werkelijk begrip van deze dynamiek maakt het ook mogelijk om te depolariseren. 

Wij als werkgroep vinden dit een belangrijk thema. Daarom organiseren wij op vrijdagavond 17 maart een bijeenkomst over polarisatie. Centraal hierin staan de ideeën van Brandsma zoals hij die heeft opgetekend in het boek: Polarisatie: inzicht in de dynamiek van Wij-Zij denken.