Agenda Soest-Baarn

 

24 okt

Zingeving met muziek

Op dinsdag 24 oktober om 19:30 in De Leuning, ‘Zingeving met muziek’.
Hoe is muziek zingevend? Daarover gaat dit avondvullend programma. Tijdens een lezing van zo’n 25 minuten gaat Lennart Kolenberg in op verschillende filosofische en psychologische theorieën waaruit het belang van muziek spreekt.
Lennart: “Ik gebruik muziek om me af te leiden, om me te laten lachen, te laten huilen, bij te werken, mee te werken. Het is voor mij een belangrijke bron van zingeving.”
Van de oude Grieken, die een kosmisch wereldbeeld waarin muziek een belangrijke plaats innam, tot de Oosterse mystici, tot de nieuwe metafysica van Schopenhauer en de praktijken van Jung en Freud. Wat is in hun theorieën zingevend aan muziek? Wat is zingeving?
Na de lezing gaan we luisteren. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar favoriete muziek te laten horen (op cd meenemen). Waarom kiest iemand precies voor dit stuk? Wanneer hoorde je het voor het eerst? Waar doet het je aan denken? Hoe vind je het om dit te delen?
Door middel van deze vragen werkt Kolenberg rondom de ervaring van zingeving
uit muziek. En om u aan te tonen hoe diep muziek in ons wezen zit, eindigen we met een paar experimentjes, en een kleine uitdaging…
Eigen bijdrage leden € 5, niet leden € 7,50.