Agenda Soest-Baarn

 

18 mei

Freek Labots lezing over De Stijl, 100 jaar jong!

Het is 100 jaar geleden dat Theo van Doesburg De Stijl oprichtte. Hij nam in oktober 1917 het initiatief tot het uitgeven van een blad ‘De Stijl’, waarin ook artikelen opgenomen waren van Mondriaan, Van der Leck en Oud. In de artikelen ging het over de principes van pure schoonheid in combinatie met strikte functionaliteit. Al snel werd de groep aangevuld met nieuwe leden, waaronder Gerrit Rietveld, Vilmos Huszár, Jan Wils, Robert van ’t Hoff en Georges Vantongerloo.

De Stijl heeft grote invloed gehad op het gebied van de internationale, moderne kunsten. Denk hierbij aan de invloeden op het Bauhaus, de principes van Het Nieuwe Bouwen, de kasten van Pastoe, de keukens van Bruynzeel, de moderne dans, de Minimal Art, de Nul-beweging, Ikea(!), de Geometrische Abstractie, Droog Design, etc.

Naar aanleiding van het jubileumjaar organiseert het Humanistisch Verbond, afdeling Baarn/Soest een lezing over De Stijl. Freek Labots, docent kunstgeschiedenis, zal in zijn lezing de uitgangspunten en invloeden van De Stijl toelichten. Er worden werken uit de diverse kunsten besproken van de afgelopen 100 jaar, want tot de dag van vandaag laten nationale en internationale kunstenaars/vormgevers zich leiden door het gedachtegoed van De Stijl.
 
 
Deze avond is openbaar, leden betalen €5,00,  niet leden €7,50.